Bouwen voor beginners: kiezen voor de juiste aannemer

De architect is gekozen en je lijkt al een stap dichter te zijn bij het startschot van de bouwwerken. Maar er staat nog een onmisbaar puntje op je actielijstje: het kiezen van een goede aannemer! Ik smeek je: ga hier niet nonchalant mee om. Of ga niet overhaast te werk omdat je snel in je kersverse huis wilt trekken. Neem dus rustig alle tijd die je nodig hebt. Zorg ervoor dat hij op de hoogte is van alle regelgeving en in orde is op alle vlakken, zo ben je perfect beschermd als consument. Zo moet hij best ook een checkinatwork app hebben, bijvoorbeeld!

Specifieke behoeften, specifieke dienastverleners

Met jouw aannemer moet er een goede band zijn. Je wilt je heus niet inbeelden hoe het is om een slechte verstandhouding te hebben met hem. Je kan al snel in de smiezen hebben of een aannemer al dan niet geschikt is voor jou. Want stel, je hebt specifieke verlangens omtrent een woning; ze dient energiezuinig te zijn. Achter deze behoeften steekt vermoedelijk een waardenpatroon of filosofie die je hanteert. Wanneer jouw potentiële aannemer het belang aan een energiezuinig leven compleet afkraakt, weet je alvast dat je hem niet moet inschakelen voor de verwezenlijking van je woning.

aannemer bouwheer

De test: geslaagd of gebuisd

Aarzel niet om informatie in te winnen over de aannemer voordat je uiteindelijk een samenwerking aangaat. Zo mag je vragen naar referenties van projecten uit het verleden. Elke betrouwbare aannemer zal je deze met plezier geven. Je kan zelfs nog een stap verder gaan en een gesprek voeren met de bouwheren van die projecten. Je zal hier snel wijzer uit worden. Indien je echt zeker wenst te zijn van je stuk, kan je ook de financiële situatie van de aannemer onder de loep nemen. Tenslotte is dit niet onbelangrijk, daar hij nog minstens tien jaar aansprakelijk is voor de uitgevoerde werken. Het is niet gemakkelijk om de balans van een aannemer op te vragen, maar als je connecties hebt bij de bank, geraak je er wel!

Advies van de interieurspecialist

Als je gaat samenwerken met een interieurspecialist, dan kan je hem of haar zeker ook vragen voor goede adressen van aannemers. Ze werken namelijk vaak met aannemers samen, en kunnen zo vlot het kaf van het koren scheiden.

Advies van de architect

Je architect kan je adviseren om al dan niet samen te werken met een bepaalde aannemer. Luister vooral naar de mogelijke partners die de architect al kent en waarmee hij een goede band heeft. Want ook dat is cruciaal voor een goede uitwerking van de bouwplannen.

Sta op je rechten

Laat je niet verplichten om alles te doen via de aannemer. Je ramen en deuren bijvoorbeeld, of de vloeren – zijn allemaal zaken die de aannemer vaak ook maar door externe bedrijven laat uitvoeren die hem dan een commissie geven. Zorg ervoor dat je die meerprijs niet hoeft te betalen door zelf je zoekwerk te doen. Voor ramen bijvoorbeeld hoef je dan niet bij een grote, dure speler terecht, maar kan je bijvoorbeeld bij een ramenboer met een laagste prijs garantie terecht.

Tip: de prijs is niet de belangrijkste factor!

Ik weet het: bouwen is niet goedkoop. Maar impulsief voor de laagste prijs kiezen, kan ook nog uitdraaien op een duur grapje. Immers, omdat de werken mogelijk niet goed zijn uitgevoerd en je snel zal moeten renoveren. Maak voldoende vergelijkingen en laat je desnoods bijstaan door de architect.