Bouwen: het totale kostenplaatje

aannemer geld bouw

Van A tot Z je eigen huis bouwen op een bouwgrond, hoeveel mag dat kosten? Welke facetten dien je in kaart te brengen? Ontdek het snel op deze pagina!

De meeste prijzen zijn bedrog

De wereld van de bouw kan soms sluw te werk gaan. Dat zal je snel beseffen. Een veelvuldig gebruikte techniek om de prijs te bepalen, is de prijs per vierkante meter. Deze bestaat meestal uit de materialen die worden aangewend, de werkuren en de prijs van de architect. Een totaalprijs dus. Maar daar mag je je niet op blindstaren. Want dit bedrag is exclusief de BTW. Er zijn zelfs dienstverleners die ook de architecturale kosten niet opnemen in het prijskaartje. Net daarom zou ik je aanraden meerdere prijsvergelijkingen te maken. Zo kan je snel achterhalen welke diensten je krijgt voor dat ene bedrag.

Welke richtprijs viseer ik best?

Elke mens met bouwplannen heeft voordien een budgetplanning uitgewerkt. De meesten doen dat op basis van een richtprijs. Reken toch op minstens duizend euro per vierkante meter, het ereloon van de architect buiten beschouwing gelaten. Die architect zelf neemt ongeveer 7 à 8 % van het complete bouwbudget in beslag. Als je dat bedrag samenvoegt met de doorsneeprijs van 1.000 euro, hoef je dat bedrag enkel nog te delen door de totale oppervlakte van de woning. Zo heb je een duidelijke richtprijs. Maar ook dat mag je niet te letterlijk te nemen. Want er zijn heel wat zaken die ervoor zorgen dat de prijs hoger wordt. De exacte meerprijzen zijn moeilijk te bepalen en hangen vooral af van je eigen wensen. Dan heb ik het vooral over de afwerking en de luxueuze verfijningen. Deze laatste dingetjes vergeten heel veel mensen op te nemen in hun budgetplanning.

Lenen: het belang van een contact met verschillende banken

Het is niet voldoende om met één bank te gaan spreken. Ikzelf koos na een lange zoektocht bijvoorbeeld voor een lening van Beobank, maar dat wil vooral niet zeggen dat dat ook voor jullie de perfecte keuze is. Doe een bankronde, hou websites met informatie in het oog, en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van wat anderen qua lening hebben gekregen. Zonder deze info heb je nooit een goede deal vast!

Duur betekent niet nutteloos

Ondanks het gegeven dat je best nutteloze kosten uit de weg gaat, staat het woord ‘investering’ niet gelijk aan ‘nutteloze gespendeerde bedragen’. Een energiezuinige woonst is daar een perfect voorbeeld van. De initiële bedragen zijn schrikwekkend, maar in de meeste gevallen gaat het om een investering die je achteraf geheel terugverdient.