De start: contact opnemen met de architect

Vooraleer het bouwen nu eindelijk van start kan gaan, dien je eerst contact op te nemen met een architect. Een interessante keuze, maar zeker geen gemakkelijke. Vergeet niet architectentafel dat een architect min of meer je bouwpartner is. En dan wil je dat alles tot in de puntjes geregeld is.

Wat kan de architect voor mij doen?

Ruwweg bekommert een architect zich om de volgende activiteiten: het maken van een ontwerp met oog voor het vooropgestelde budget, en het regelen van de administratieve zaken. Tenslotte gaat de door jou gekozen architect na of de werken correct worden uitgevoerd.

Twee grote mogelijkheden

Wanneer je een architect inschakelt, zijn er twee mogelijkheden. Jouw woning wordt volledig ontworpen op basis van jouw wensen en behoeften. De architect en jij steken de koppen dus bij elkaar om na te gaan hoe die persoonlijke wensen nu verwezenlijkt kunnen worden. En voor de concrete realisatie werken bouwheer en architect nauw samen. Zij zullen ervoor zorgen dat de uitvoering wordt doorgeschoven naar een aannemer, al kunnen dat er ook meerdere zijn. Je kan stellen dat deze woning op maat de meest gehanteerde methode is voor de realisatie van je woning.

Al is het ook mogelijk om te kiezen voor een tweede optie: de sleutel-op-de-deur-woning. In deze situatie koop je een woning aan via een promotor, die dikwijls zelf de architect kiest. In dat geval werkt de architect dus in opdracht van die promotor. Dat zorgt soms voor nare toestanden, want hij moet als architect de belangen behartigen van twee partijen: jij als eigenaar en de promotor.

Kostprijs van een goede architect

Hoe zit dat met de inkomsten van de architect? Wel, die worden gebaseerd op erelonen. Doorgaans beschikt een architect over 3 mogelijkheden om de prijs te bepalen. Allereerst is het mogelijk dat het ereloon procentueel wordt berekend op het kostenplaatje van de bouwwerken. Maar er kan net zo goed een vast bedrag worden overeengekomen. Dit kan erg voordelig maar net zo goed nadelig uitdraaien: wanneer je bouwkosten oplopen, zal je geen meerprijs betalen aan je architect. Maar indien de bouwwerken goedkoper blijken te zijn, heb je misschien wel te veel betaald. Ten slotte kiezen sommige architecten voor een uurloon. Dat vind ik maar omslachtig, maar sommige mensen lijken dit net beter te vinden. Een variant van dit uurloon is een gehanteerde prijs per uur of per vierkante meter. Besef zeer goed dat als je zuinig wil bouwen je architect niet als een echte kost, maar als een meedenker moet gezien worden. De architect kan je door slim om te gaan met materialen etc heel wat geld besparen!